boeken

Boeken. Ik hou er van.

Ondanks de sterk visueel en digitaal toegenomen informatiestroom, zijn boeken voor mij nog steeds een van mijn favoriete en meest leerzame bronnen van kennis en wijsheid. Ik deel hier wat ik heb gelezen en interessant vind. Een inkijkje in waar ik mijn tips en inzichten vandaan haal, welke plek het boek in mijn leven had (of nog heeft) en wat jij er aan zou kunnen hebben. De boekenlijst is min of meer in volgorde van lezen, met de meest recente bovenaan.
Spreekt iets jou aan en wil je zelf verder lezen en ontdekken? Via de links die ik heb ingevoegd kun je gelijk bestellen.

Let’s go!

Happy For No Reason

Don’t judge a book by it’s cover…deze misschien wat ‘Amerikaans’ ogende kaft misleidt!! Het is geen boeket-romannetje, maar stiekem een onwijze poort tot wijsheid, voorbeelden, verhalen en het geheim van Happy from the inside out.

Ik kan hem aanbevelen voor diegene die al een poos ‘op weg zijn’ met hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Dit is een fijn naslagwerk waar alles vlot herkenbaar voorbij komt en daarmee een fijne reminder is van hoe alles samenkomt voor je eigen practice. Happy for No Reason stipt werkelijk álles weer even aan.

Ik kan hem ook aanbevelen voor diegene die eigenlijk nog niet zo met dit thema bezig zijn geweest en willen instappen in een toegankelijke materie van geluk, zonder dat dit te mystiek of ‘zweverig’ wordt: dit boek leest makkelijk weg en puilt werkelijk uit van de bouwstenen, geheimen, oefeningen en perspectieven op diep Geluk. De 7 sleutels tot blijvende innerlijke vrede en welzijn. Erg fijn om op je in te laten werken. Marci Shimoff heeft het – net als Brené Brown doet – wetenschappelijk aangepakt en tegelijkertijd aansprekend en toegankelijk geschreven.

Laat je aangenaam verrassen door dit Colgate-Smile-rode-sticker-werk. So much more than meets the eye 😉

https://www.bol.com/nl/p/happy-for-no-reason/1001004006152556/#product_title

De Kracht van het Nee

Maak ruimte voor JA met de kracht van het NEE.

https://www.bol.com/nl/p/de-kracht-van-het-nee/9200000036152544/#product_title

De Moed van Imperfectie

Hier een tekst over wat mij hier in vooral aansprak. Spelen. Ik had meer oog voor de momenten die ik doorbracht met mijn jonge kinderen. Ik ging het zien als een kans om te spelen, niet alleen de 3 v’s: verzorgen/verplaatsen/voeden. Het verleggen van de aandacht naar speelsheid, brengt je gelijk in het hier en nu. Want echt spelen, dat je de speelsheid voelt, doe je nu. Ik kwam daardoor vaker uit mijn hoofd, voelde mij vaker vrolijk en licht, genoot van het stralende gezicht van mijn kinderen (mán wat is een meespelende pappa of mamma voor hen toch het meest fantastische wat er is).
Vooral dit punt in het boek, spelen en speelsheid, was voor mij een verrijking op meerdere vlakken. Echt een aanrader! Het brengt je in het hier & nu en herinnert je aan hoe lekker het is om ergens blij van te worden.

https://www.bol.com/nl/p/de-moed-van-imperfectie/9200000017733488/

Leef

Dit boek. Het ligt de hele tijd op mijn nachtkastje want ik pak hem er telkens af en toe weer bij. Een kruising tussen psychologische inzichten en korte verhalen, in een wonderschone dichterlijke stijl die typisch is voor Mark Nepo. Wát een metaforen. Als je ooit workshops geeft, of spreker bent, en verlegen zit om een kort ‘mindful’ spiritueel verhaal op hoog niveau, haal dit boek in huis.
Ik kwam Mark voor het eerst tegen in de film The Power of the Heart, van Jean-Baptiste de Pape. Vervolgens zocht ik hem op you tube en vond een Super Soul Sunday sessie met hem van Oprah. Ik was op slag verliefd. Op zijn dictie, voorbeelden en liefdevol uitstraling. Ik besloot wat van hem te willen lezen. Woh heeft hij VEEL geschreven. Deze korte verhalen spraken mij aan.
Ik denk dat er geen ander boek is dat mij in het begin zo vaak geïnspireerd heeft om aan de hand van een zin of citaat een post te gaan schrijven. Het brengt inzichten op gang die ik verder aanvulde met een eigen verhaal. Lees hier bijvoorbeeld de blog over Als je druk voelt, moet je langzaamaan doen. Práchtig. Het boek dan he, niet mijn blog ;-).
Haal je eigen pareltjes er uit, en leg hem op je nachtkastje. Je zult er geen spijt van krijgen.

https://www.bol.com/nl/p/leef/9200000030255425/#product_title

Spark Joy

Volgens mij is dit het laatste boek dat ik las voordat ik door burnout thuis kwam te zitten. Niets ten nadele van dit boek, daar kan Marie niets aan doen 🙂 Iedereen die met burnout te maken heeft gehad, weet dat het een soort mammoet fenomeen is dat net als de Titanic, gedoemd is. Eenmaal op ramkoers is het net zo onafwendbaar. You’re a crash waiting to happen. Maar dat terzijde.
Net zoals de Titanic niet ‘wist’ dat ie ging zinken, kon ik niet weten dat ik na dit boek binnen een maand burnout op de bank zou zitten. Wat ik wél weet, is waarom ik op dat moment in mijn leven voor dit boek koos.
Ik was niet happy, zoveel wist ik wel, en dit boek zou daar verandering in brengen. Wat mij aansprak was dat het boek voor licht, ruimte en verandering staat. Spark Joy is namelijk mega actie gericht – opruimen zul je! – en ik was toen nog op alle fronten thuis/werk/vrienden/familie in een unstoppable mega doe-modus. Blijer worden door wat te dóen, wow ja opruimen, dát gaan we doen! Mijn onrust en ontevredenheid zou ik te lijf gaan met brandschone keukenlaatjes en op kleur gesorteerde sokkenmanden.
Uiteindelijk ging en gaat het in Spark Joy over ont-doen. Over versimpelen. Over keuzes durven maken. Over eerlijk zijn over waar je blij van wordt. Over durven loslaten. Verpakt in een mierzoet aanstekelijke stijl. Een ‘opruimboek’ dat op een wonderlijke manier veel verder gaat dan wat ogenschijnlijk schattige ‘typisch Japanse’ vouwtips voor hemdjes. En geen wonder dat dat wat in mij triggerde en mijn onbewuste net dat extra zetje gaf richting die ijsberg. Om vervolgens in een opgeruimd huis op de bank te zitten. Verre van joyful, maar wel geraakt en in beweging gezet door een tijdloze wijsheid: waar je blij van wordt zit niet in veel spullen.
Inmiddels is die burnout achter mij en mijn klerenkast nog steeds op kleur en grootte gesorteerd, daar word ik stiekem toch best blij van 😉 Want ze weet je wel aan het opruimen te krijgen, die Marie. En ook als is het allemaal meer nice-to-know dan need-to-know hoe je een rok opvouwt of bh’s sorteert – er zitten ook tips in als “gebruik dit ladekastje voor seizoensgebonden kimono accessoires en spullen…” grinnik – door alles heen is dit een fijn boek om je lichter en bewuster te maken van jezelf en je woonomgeving. Want eerlijk is eerlijk. Als je opruimt en letterlijk ruimte maakt voor de dingen die voor jou belangrijk zijn, als jij je bewust wordt van waar je echt blij van wordt en wat je echt nodig hebt, dan voelt je huis als een plek gevuld met ruimte, licht en alles wat jij helemaal bent. And that, vrienden, sparks joy. Fijn boekje! Pas op hoor, want je gaat echt opruimen.

https://www.bol.com/nl/p/spark-joy/9200000071380293/#product_title