Als je druk voelt, moet je langzaamaan doen

Gisteren nam ik weer de bundel van Mark Nepo ter hand “Leef – 365 reflecties voor een mindful leven”. Mark Nepo, onthoud die naam. Dichter en Filosoof om van te genieten. Mijn oog viel deze keer op iets dat hij ook verwoord in de film “The Power of the Heart” van Jean-Baptiste de Pape. Het bleef toen al bij mij hangen. Omdat het voor mij zó de snaar raakt van hoe gevoelens van urgentie en stress met ons aan de haal kunnen gaan. Bij burn-out en stress happen we naar lucht terwijl…

“Ik heb dit steeds weer geleerd. Tenzij iemand bloedt of niet kan ademhalen, tenzij er een echt fysieke noodzaak is om snel te handelen, is een gevoel van drang een verschrikkelijke illusie. Een trucje, dat steeds weer gebeurt.
Dit is net zo moeilijk als louterend. Als ik het gevoel heb dat ik niet stil kan zitten moet ik juist, meer dan ooit, stilzitten. Als ik het gevoel heb dood te gaan als ik jouw goedkeuring niet krijg moet ik, meer dan ooit, mijn behoefte aan jouw goedkeuring laten sterven.

Wat we nodig hebben bevindt zich altijd op een irritante maar mooie manier vlak voor ons, vermomd in de verpakking van onze dichtbijzijndste noodzaak. We weigeren alleen het te accepteren, omdat het zo moeilijk is onder ogen te zien wat er nu is.

Nu meer dan ooit
Nu meer dan ooit, wanneer alles dringend voelt, moet je de touwtjes die aan alle gebeurtenissen vastzitten, doorknippen. Nu meer dan ooit, wanneer elke beslissing het einde lijkt te zijn, moet je geloven dat elke vraag een begin is. Nu meer dan ooit, wanneer je bang bent dat zijn wie je bent als een mes is voor de mensen die van je houden, moet je vanbinnen, waar niemand je ooit heeft gezien, sterk zijn, want als je van daaruit liefhebt kan dat de mensen van wie je houdt alleen maar laten groeien. Je moet nu meer dan ooit, als je voelt dat jij de bron en de ontvanger bent van alle pijn, je hoofd buigen zodat je hart zich opnieuw kan openen.

Op die manier zal vandaag met al zijn ontberingen overgaan in morgen, en de beslissingen zullen zo duidelijk worden als ontdooiende beekjes. De doorgang naar onze volgende stap van groei ligt altijd achter de noodzaak van het nu. Nu meer dan ooit.”
Vrij naar Mark Nepo

Ik geloof in Dichtbij om het gevoel van drang te verjagen en vervangen. Daarom heet mijn burn-out programma DichterbijLeven.
Ik geloof in vertragen om de illusie van noodzaak het hoofd te bieden. Daarom heb ik prachtige workshops en wandelingen. Zodat je hart zich weer kan openen en de weg kan wijzen.
Tijdens mijn coaching, workshops, wandelingen en retreats wijs ik jou een weg. Vertraag en voel je vrij.
Van Harte, Paula